BBQ Tips

Gebruik afhankelijk van het type BBQ de juiste brandstoffen. Je kunt kiezen voor het relatief fijne houtskool dat je vind bij de supermarkt. Gebruik liever de wat grovere soorten bij een keramische BBQ. Briketten kan natuurlijk ook, echter deze kunnen de binnenkant aantasten.
Laat de BBQ eerst goed op temperatuur komen: Kort Grillen doe je op 300°C, terwijl een kippetje op een bierblikje rond de 180°C het beste resultaat geeft.

Haal het vlees een uurtje van te voren uit koelkast en laat het acclimatiseren. Let er wel op dat je het vlees binnen houdt op warme dagen. Bewaar vlees nooit in direct zonlicht. Dit voorkomt dat het vlees voortijdig kan bederven.

Werk hygiënisch. Vooral met kip-producten is het oppassen. Gebruik waar mogelijk verschillende snijplanken. Er zijn snijplanken in diverse kleuren te koop. Volg hierbij de HACCP richtlijnen, bv geel is voor rauwe kip-producten, blauw voor vis, groen voor groenten en rood voor rauw vlees. Bereidde producten gaan dan op een bruine snijplank. Snijd bijvoorbeeld niet op hetzelfde plank eerst de kipfilet en daarna een tomaat. Voorkom kruisbesmetting.

Maak het vuur in de barbecue niet te groot en let op dat er geen vlammen ontstaan. Dit voorkomt dat de boel verbrandt. Vlammen kunnen ontstaan doordat het druipvet van vlees en olie op de hete kolen terecht komt.

Leg niet alles tegelijk op je BBQ. Vleesproducten hebben een andere bereidingstijd en temperatuur nodig ten opzichte van Vis en groente. Soms is het best lastig om dat allemaal goed in de gaten te houden maar neem de tijd. Dat gaat beter als er niet te veel op de barbecue ligt.

Ontsmet tussendoor het rooster eens met een halve citroen. Dit om te voorkomen dat het vlees naar vis smaakt, en omgekeerd.

Laat het vlees even rusten alvorens je het gaat snijden. Zo is het beter om je rundvlees en lamsvlees zeker tien minuten te laten liggen in aluminiumfolie. Hierdoor ontspant het vlees zich en stroomt er bij het snijden veel minder vocht uit. Het vlees blijft sappiger.

Heb geduld, keer vlees en vis niet te snel om, het kan namelijk aan het rooster blijven plakken. Na enkele minuten zal het vlees en de vis vanzelf loslaten. Je kan ook aluminium roosters gebruiken,, Ideaal.
Prik niet in het vlees, gebruik een vlees-tang. Hierdoor blijven de sappen in het vlees bewaard. Als je er met een vork in prikt, lopen de sappen eruit en wordt het vlees droog.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.