Al enige tijd geleden kwam ik tijdens een diner in contact met Kombucha. De frisse smaken maakte mij nieuwsgierig. Wat is kombucha en hoe wordt het gemaakt, kan je dat zelf en wat heb je dan nodig.
Wat is kombucha?”een drank verkregen door thee te laten fermenteren.”
Kombucha kent een lange geschiedenis en komt oorspronkelijk uit China. De drank wordt gemaakt van gezoete thee, deze laat men fermenteren met een SCOBY wat staat voor ‘Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast’. De SCOBY toont zich als een rubberachtige substantie welke veelal drijft in de zoete thee.
Basis recept:
100 gram suiker
1000 ml water
5 gram groene /zwarte thee
25 ml appelazijn
en natuurlijk de SCOBY…
Bereiding;
Zet thee en laat deze 15 minuten trekken, los de suiker op in de nog warme thee.
laat volledig afkoelen, ideale temperatuur is 22 graden Celcius.
Voeg de appelazijn en de SCOBY toe en dek af met bv een kaasdoek(fruitvliegjes vinden de kombucha heel aantrekkelijk)
laat minimaal 7 dagen staan, proef!!!. Wil je meer zuur? laat het dan nog enkele dagen staan. Haal na 14 dagen de SCOBY er uit. Bewaar deze met wat kombucha in een afgesloten weckpot. Dit noemt men het “hotel”. De kombucha kan je zo wel 3 maanden bewaren.
Een goede smaakmaker zijn zwarte- of bosbessen, voeg bv 10 bessen toe aan de kombucha. laat dit nog enkele dagen staan. Liefst in een afgesloten fles.
Zet de kombucha vervolgens enkele dagen in de koelkast. Nu zal het fermentatie proces stoppen.
