Zoutvervanger I

Zoutvervanger? Sjalot!

Door Marcel Planting

Zoutloos of zout arm? Helemaal zoutloos koken is voor ons amateurkoks bijna niet haalbaar. Zout is nu eenmaal een krachtige smaakmaker. Soms is zout zelfs onmisbaar. Denk aan de conserverende werking van zout waarmee vroeger vis en vlees lang houdbaar werd gemaakt. Of het gebruik van zout in brood: zonder zout rijst het veel minder en het smaakt eigenlijk ook helemaal niet lekker.

Ik kook tegenwoordig zonder toevoeging van keukenzout: meestal zitten er al voldoende zouten in de ingrediënten die je gebruikt. Maar je hebt gelijk: een aardappeltje gekookt zonder zout smaakt al snel flauw, laf en gewoon niet lekker. Hetzelfde geldt voor sperzieboontjes, pasta en rijst. Nu heb ik daar na wat experimenteren iets op gevonden: ik gebruik in plaats van zout een fijn gesnipperd sjalotje. En dat werkt!

Water is neutraal, zonder smaak, dorstlessend en daarom vinden we het lekker. Maar zodra we er een aardappeltje in koken wordt het flauw en smaakloos. Voeg je dat fijn gesnipperd halve sjalotje toe dan creëer je zoveel smaak dat je het zout niet meer mist. Je kunt  trouwens ook een half doormidden gesneden sjalotje toevoegen en dat na het kookproces weer verwijderen als je de fijngesneden sjalot niet op je bord wilt: het effect is hetzelfde.

Het is jaren geleden dat ik een potje zout kocht, maar ik koop wel elke week een pondje sjalotten.

Dit bericht staat ook te lezen op le-cuisinier.nl

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.